featured system:


Project Type:

Del Sur Ranch House project

Project Information : San Diego, CA
Client : Benchmark Landscape, Inc.
Awards : 2006 Cornerstone Award, 2006 ACI Award, 2006 Decorative & Durable Designs Concrete Pavement Awards

Designed and built with the intention of demonstrating that environmental concerns and earth friendly ideas can be ‘stylish’, the Del Sur Ranch serves as an inspiring example for new home owners and designers who are increasingly aware of the destructive and unsustainable ways that humans have caused on the environment. Applying the latest technology of photovoltaic panels, energy saving appliances such as low-emission windows, drought tolerant plants, and weather-based satellite controlled irrigation in addition to rapidly renewable resources, Del Sur hopes to achieve San Diego’s first Platinum Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) award. In order to qualify for the Platinum award, the Del Sur Ranch House must achieve a certain number of points that are measured upon all the different ways that it has successfully addressed environmental factors.

T.B Penick & Sons helped the Del Sur Ranch House achieve its goals. Already utilizing recycled wood from an old barn for its flooring, the only area left to cover with the same earth friendly approach is the outdoor parking lot. T.B Penick& Sons’ Save the Fish (STF) pervious concrete system adds to the project another dimension and points that could be earned toward the award.

Working with Vulcan suppliers, T.B Penick poured 10,270 square feet of 8 ½ inches of pervious concrete over a 6 inch class II subbase. A power screed from Bunyun was applied in addition to a custom integral color developed specifically to match the one used on the other parts of the project.

With STF’s alternative pavement system, the construction of this parking space was able to further contribute to the water saving irrigation system by eliminating the interference of local hydrology and drought stress for trees and plants. Rainwater can seep directly into the ground and so the storm water runoff can be reduced and water quality improved. At the same time, the parking lot achieves the same structural capacity and maintenance as most traditional pavements.